Archief 2019-2020

Overstapdienst achtsteklassers

In de dienst van 27 juni namen de achtsteklassers afscheid van de kinderdienst, voorheen de kindernevendienst. De ‘uitzwaaidienst’ werd – zoals gewoonlijk – geleid door onze Jeugd- en jongerenwerker Anne-Willem Hoekstra. Het thema was ‘Bouwen aan de toekomst’. De muzikale begeleiding was in handen van onze eigen tienerband Passion, bestaande uit Gretha Timersma (piano en zang), Femke de Wal (zang) en Elisa Westerhof (zang).

De dienst kwam een dag na de grote versoepelingen. Er mochten in ons kerkgebouw weer 225 mensen naar binnen, geen mondkapjes verplicht. Alleen de anderhalve meter afstand moest gehandhaafd blijven. Bij aankomst was het effect van de versoepelingen duidelijk zichtbaar: het plein achter De Flambou was weer voor een groot deel gevuld met fietsen. Een vertrouwd beeld, een feestelijk aanzien. Dat beeld was terug te zien in de kerk, velen hadden de weg terug gevonden naar de kerk. En...er mocht weer gezongen worden. Eindelijk! Het repertoire van Passion is breed en zij brachten vele bekende liederen. Dat we weer samen mogen zingen geeft het gevoel weer van voor de pandemie. Hopelijk wordt het weer gauw net als voorheen, dat de diensten weer door veel kerkgangers bezocht worden. Wat hebben we hier naar uitgezien.

Zij namen afscheid van de kinderdienst: Jurre Dillema, Bente van der Es, Simone From, Bjorn Gaikema, Senne van der Hoek, Eva Kok, Amber Mast, Bianca van der Meulen, Jasiena de Poel, Lieke en Anna Postma, Lucas Renkema, Silvan Riemersma, Thomas Roorda, Chris Storm, Gerda en Wietske Veenstra, Petra en Martine de Wal en Liedeke Zijlstra. Sommigen namen ook een deel van de liturgie voor hun rekening, waaronder het welkom, de mededelingen en de schriftlezingen (Ps. 139: 13-18 en Mat. 7: 24-27). Ook werd er een dansje uitgevoerd: een Wereldplan. “God heeft een plan, Hij voert Zijn plan door mij.”

Het thema was ‘Bouwen aan de toekomst’. Gebaseerd op het bekende bijbelgedeelte uit Matteüs: bouw je het huis op de rots of bouw je het op het zand? De overstappers stapelden elk een steen op elkaar. Zij bouwden een muur, een negatieve muur. Er ontbrak één steen, waarop de naam Jezus stond vermeld. Daarna werd de muur opnieuw gebouwd – een positieve muur - met Jezus als hoeksteen. “Bouw je leven op mij, want Jezus zegt: Ik ben de rots ”, vertelde Anne-Willem in zijn ‘praatje’. “Als je Jezus in je leven neemt geeft Hij je rust. Willen wij dat Hij de hoeksteen wordt in ons leven? Maar als je wilt bouwen op die rots, daar heb je iets voor nodig.” De kinderen kregen daarom een dagboekje als cadeau. “Om elke dag even in te lezen.”

De achtsteklassers hadden ook een film gemaakt. Een wedstrijd tussen de leerlingen van De Hoekstien en De Bernebrêge. Zij kregen de opdracht om van jerrycans een vlot te maken, geschikt voor vier personen om daarmee zo snel mogelijk van de ene naar de andere kant te komen in de Feanster haven. Dit leverde spectaculaire en hilarische beelden op. Ook stelden ze zich in een filmpje voor en vertelden ze welke vervolgopleiding ze gaan doen.

Namens de Tienerdienst werd hen door Mient van Kammen en Peter Santema veel succes toegewenst met hun vervolgopleiding. “En jullie zijn uiteraard van harte welkom bij de tienerdienst”, zo nodigden zij hen uit voor de eerstkomende tienerdienst, die gehouden wordt op 4 juli a.s. (aanvang 9.30 uur in De Lantearne).

Foto’s: Wianna Vrieswijk