Vanaf 16 februari 2020 is het mogelijk om op een nieuwe manier deel te nemen aan de collecte tijdens de dienst. In dit artikel lees je hoe het werkt en wat jij kan doen om ook zonder contant geld/collectemunten te geven aan de collecte. Het is niet zo dat geven met contant geld of collectemunten gaat verdwijnen.

Givt is een toevoeging van een manier om collectegeld op te halen. Naast collecteren via Givt in de kerk is Givt ook te gebruiken bij de uitzendingen van onze kerk via Kerkdienst gemist. Voor steeds meer mensen is het minder vanzelfsprekend om contant geld bij zich te hebben. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want bijna overal kan je met een pinpas betalen. Met dit in gedachten is Givt ontstaan.

Vanuit een kerk zijn een aantal mensen een initiatief gestart, om het mogelijk te maken aan de collecte te geven zonder contant geld/collectemunten, waarbij de dienst zo min mogelijk wordt verstoord. Tijdens de ontwikkeling is vooral nagedacht over wat de gebruiker prettig vindt. Het resultaat is dan ook een zeer gebruiksvriendelijke app.

Hoe werkt het?
De oplossing van Givt werkt met een smartphone (Apple of een Android) en een Givt-zender in de collectezak van de eerste collecte. De gever geeft in de Givt-app aan hoeveel hij of zij voor de 1e , voor de 2e en voor de 3e (de deurcollecte) wil geven. Per collecte moet je een bedrag invullen. Het bedrag moet per collecte minimaal € 0,50 zijn, maar het is ook mogelijk om € 0,00 bij een collecte in te vullen. Als de collectezak langs komt dan haalt u de telefoon langs de zender in de collectezak en de gift is gedaan. Het lijkt daarom heel erg op geven met contant geld/collectemunten. Het is mogelijk om de gift via Givt naderhand te annuleren. De kosten van annuleren zijn voor rekening van onze kerk.

Mocht het tijdens de dienst niet lukken dan is het ook mogelijk om te geven wanneer je thuis op de bank zit, door je doel te selecteren uit een lijst in de app. Het systeem is zo gemaakt dat er geen internetverbinding nodig is tijdens het geven. Net als bij contant geld/collectemunten blijft de gever anoniem, zodat de penningmeester niet kan zien hoeveel iemand heeft gegeven. Een ander voordeel van geven met Givt is dat iedere gebruiker elk jaar in de app een overzicht kan opvragen van al zijn giften aan ANBI-geregistreerde organisaties. Dit overzicht wordt bij de belastingaangifte door de belastingdienst geaccepteerd.

Wat heb je nodig om te geven met de smartphone?
Om te geven met Givt heb je natuurlijk een smartphone nodig (Android of iOS) met daarop de Givt-app. Je kunt na het downloaden je e-mailadres invoeren en meteen beginnen met geven. Je verdere registratie kan je op een later moment afronden. Bij je registratie vul je een aantal persoonlijke gegevens in (denk hierbij aan je adres, mobiele nummer en rekeningnummer). Ook geef je een machtiging af zodat er geld van je rekening kan worden afgeschreven. De Givt-app is zo ontworpen dat je makkelijk door dit proces wordt geleid. Zoek in de App Store of op Google Play naar Givt of ga naar www.givtapp.net/download.

Met Givt is onze kerk klaar voor de toekomst en
kunnen we gewoon aan de collecte blijven geven.