Bloemenverkoop ook dit jaar weer
een groot succes

Traditioneel de woensdag voor Moederdag: de ‘Geraniumactie’ van de PKN-gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan. Ondanks de coronacrisis ging deze actie - rekening houdend met de van overheidswege afgekondigde maatregelen - ook dit jaar door, al gingen er naast de traditionele geraniums ook andere bloemen over de toonbank. Episch centrum was ook deze keer De Bining. Andere bloemen: Er was dit jaar een grote vraag naar de hanging-baskets, waarin diverse soorten bloemen voor een kleurige aanblik zorgden. Sinds woensdag 6 mei zien vele tuinen in Surhuisterveen en omgeving er weer een stuk fleuriger uit.

Aan het eind van de dag kon de balans worden opgemaakt. De netto-opbrengst was € 2.550,--. “Dik tevreden”, zei een glunderde Piet Nieuwhof, voorzitter van het College van kerkrentmeesters. De bloemen konden worden afgehaald tot 16.00 uur ’s middags. “Maar om half drie waren we al uitverkocht.”

Het blijkt altijd moeilijk om in te schatten hoeveel bloemen je nodig hebt. Vooraf was aangegeven dat er niet ‘gesuteld’ zou worden, wel kon er – zonder vooraf te hebben besteld - worden afgehaald bij De Bining, waar een speciale kraam stond opgesteld. “Opvallend was dat er een groot aantal bestellingen in de voorverkoop via de website van de kerk waren binnengekomen. Dat vergemakkelijkt de inschatting toch behoorlijk”, aldus Piet Nieuwhof.

Ook dit jaar kwamen de bloemen weer van een gerenommeerde kweker uit Ens in de Noordoostpolder. Een verse aanvoer, een prima kwaliteit. Er werd weliswaar niet ‘gesuteld’, wel bestond de mogelijkheid om de bestellingen thuis te laten bezorgen. Een tal vrijwilligers - waaronder een aantal jongeren - had zich spontaan aangemeld om de bestellingen weg te brengen. Piet Nieuwhof: “Dat ze aan huis werden bezorgd werd erg gewaardeerd. Door de coronacrisis komen toch veel mensen, waaronder veel ouderen, liever de deur niet uit. Op deze manier werd voorkomen dat ze ongewild in contact kwamen met anderen. En dat ook de jeugd zich hiervoor inzette was geweldig. En het betalen met gepast geld in een envelop werkte ook uitstekend.”

De opbrengst van de actie gaat dit jaar naar de aanschaf van camera’s. Daardoor kan via internet en Kerkdienst Live in het vervolg naast geluid ook beeld uit De Flambou worden doorgegeven. Eveneens kan uit de opbrengst de kwaliteit van het geluid van de kerkradio uit de Doarpstsjerke worden verbeterd. Daardoor kunnen in de toekomst alle diensten uit beide kerken door iedereen thuis optimaal worden gevolgd. “De bestemming van de opbrengst heeft mede bijgedragen dat de bloemenactie geslaagd is”, laat Piet Nieuwhof weten. “Vooral bij oudere gemeenteleden, die om wat voor reden niet meer naar de kerk kunnen. Zij profiteren er straks van dat ze via de laptop beeld en geluid in de huiskamer kunnen krijgen.”

Foto’s Harm Feitsma